- In de Dr.-Sanodreef in Geel wordt er deze dagen naarstig getimmerd en geschilderd. In mei opent het bezoekerscentrum Pas-sage zijn deuren op de campus van het Openbaar Psychiatrisch Zorgcentrum (OPZ). Op Erfgoeddag, zondag 26 april, kan je uitzonderlijk al naar de eerste resultaten gaan kijken.

"Niet alleen de huidige werking van het OPZ komt er aan bod, de bezoeker wordt meegenomen in de boeiende geschiedenis van de unieke gezinsverpleging", vertelt Bert Boeckx, archivaris en coördinator van het Kunsthuis. "Ook ervaringsdeskundigen laten we er aan het woord. Hun herstelverhaal is belangrijk om mensen juist te informeren over psychische kwetsbaarheid en hoe te reageren."
Het Kunsthuis Yellow Art vindt in Pas-sage een vaste stek om te exposeren. In de toekomst zullen er voor groepen op aanvraag rondleidingen en ontmoetingen met ervaringsdeskundigen georganiseerd worden. Het bezoekerscentrum Pas-sage werd gerealiseerd met steun van LEADER en k.ERF.

Preview Pas-sage op Erfgoeddag
Individuele bezoekers kunnen op zondag 26 april naar aanleiding van Erfgoeddag een preview krijgen. Nelle De Beuckeleer van erfgoedcel k.ERF licht toe: "Het thema dit jaar van Erfgoeddag is 'ERF!' waarmee we willen tonen hoe we met onze erfenissen omgaan. Geel heeft veel geërfd van de heilige Dimpna. De gezinsverpleging is dankzij haar legende ontstaan en bijgevolg ook het Geelse gasthuis en de kolonie. Eeuwen later heeft Dimpna's verhaal nog invloed."

Dimpna als muze voor Yellow Art en het Gasthuismuseum
Bezoekers van Erfgoeddag krijgen in het OPZ niet enkel een preview van het bezoekerscentrum, de kunstenaars van Yellow Art exposeren in de tentoonstellingsruimte van Pas-sage hedendaagse kunstwerken met Dimpna als muze. Ook het Gasthuismuseum, iets verderop gelegen, liet zich voor Erfgoeddag inspireren door de Geelse patroonheilige en toont een unieke collectie Dimpnavoorwerpen uit heel de wereld. Het uitgebreide programma van Erfgoeddag in Geel kun je nalezen op de website van k.ERF www.erfgoedcelkerf.be.

Praktisch
- Erfgoeddag gaat door op zondag 26 april, van 10u tot 18u.
- Erfgoeddag is gratis
- Adres bezoekerscentrum OPZ, Dr. Sanodreef 4, 2440 Geel
- Volledige programma op www.erfgoedcelkerf.be